DKT
Deze DKT – vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest en tetanus. Je kunt deze prik gratis halen als je in Nederland woont en 22 weken of langer zwanger bent. Door de prik ben je zelf beschermd tegen de kinkhoest en kan je jouw baby na de geboorte niet besmetten. Daarnaast draag je antistoffen over aan je nog ongeboren baby, die daardoor gelijk vanaf de geboorte is beschermd tegen kinkhoest. Jouw baby krijgt de eerste vaccinatie, de DKTP-Hib-HebP-prik, op de leeftijd van 3 maanden. Sommige kinderen hebben tussen 6 en 9 weken een extra DKTP-Hib-HebB-prik nodig, bijvoorbeeld als zij vóór 37 weken zwangerschap zijn geboren.
Bijwerkingen
De meeste mensen hebben weinig last van bijwerkingen. Heb jij ze wel, dan ontstaan ze meestal een paar uur tot 2 dagen na de vaccinatie.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
- Pijn, roodheid of zwelling rond de prikplek;
- Hoofdpijn;
- Vermoeidheid;
- Niet lekker voelen.
Houden de klachten aan of heb je vragen? Neem dan contact op met je huisarts.
Meer informatie
Vaccinaties tegen difterie, kinkhoest en tetanus worden wereldwijd al jaren gegeven en onderzocht. Er is onder andere in het Verenigd Koninkrijk onderzoek gedaan onder 20.000 gevaccineerde zwangere vrouwen. Daar kwamen geen aanwijzingen naar voren dat inenting leidt tot een verhoogd risico op onder andere laag geboortegewicht, vroeggeboorte, doodgeboorte, zwangerschapsvergiftiging en sterfte van de moeder.
Soortgelijke onderzoeken onder nog grotere groepen vrouwen zijn gedaan in Amerika en Argentinië. Ook hieruit bleek dat de vaccinatie veilig is voor de zwangere en het ongeboren kind.
Veelgestelde vragen
Waar kan ik als zwangere de vaccinatie tegen kinkhoest halen?
We geven de prik op verschillende locaties en momenten, je kunt zelf kiezen waar en wanneer je gaat.
Waar vind ik de onderzoeken die zijn gedaan naar de kinkhoestvaccinatie?
Die informatie, met bronvermelding, staat op de website van het RIVM over het Rijksvaccinatieprogramma.
Vaccinaties tegen difterie, kinkhoest en tetanus worden wereldwijd al jaren gegeven en onderzocht. Tot november 2019 zijn er 27 onderzoeken uitgevoerd naar de veiligheid en bijwerkingen van de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. De resultaten hiervan zijn positief. Er blijkt onder meer uit dat de prik de baby in de eerste maanden goed beschermt.
Alle vaccinaties
Tegen welke infectieziekten beschermt het Rijksvaccinatieprogramma, op welke leeftijden worden de vaccinaties gegeven, en wat zijn de bijwerkingen? Je ziet het in het vaccinatieschema hieronder. Klik op een vaccinatie voor meer informatie.