Het Rijksvaccinatieprogramma
Het Rijksvaccinatieprogramma is gestart in 1957. De ziekten waartegen de vaccinaties beschermen, vormden tot de jaren ’50 een groot probleem voor de volksgezondheid. Inmiddels komen veel infectieziekten in Nederland nog nauwelijks voor. Dat komt naast de vaccinaties onder meer doordat we gezonder eten en beschikken over een betere gezondheidszorg en hygiëne.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is verantwoordelijk voor het Rijksvaccinatieprogramma. De minister bepaalt welke vaccinaties kinderen krijgen aangeboden, op basis van advies van de Gezondheidsraad. Het ministerie heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de verantwoordelijkheid gegeven voor de organisatie van het programma. Het RIVM onderzoekt samen met universiteiten de veiligheid van vaccins. De vaccins worden gemaakt door farmaceutische bedrijven, maar zij hebben geen invloed op de inhoud van het Rijksvaccinatieprogramma.
Rijksvaccinatieschema
In het Rijksvaccinatieschema staat wanneer je vaccinaties krijgt aangeboden. Het Nederlandse schema is volledig afgestemd op het voorkomen van ziekten in Nederland. Individueel afwijken van het schema kan alleen bij een gegronde, meestal medische reden. Het schema wordt aangepast bij nieuwe vaccins of nieuwe wetenschappelijke inzichten.
Alle vaccinaties
Tegen welke infectieziekten beschermt het Rijksvaccinatieprogramma, op welke leeftijden worden de vaccinaties gegeven, en wat zijn de bijwerkingen? Je ziet het in het vaccinatieschema hieronder. Klik op een vaccinatie voor meer informatie.
6 - 9 weken
Sommige baby's hebben een extra prik nodig als zij tussen de 6 en 9 weken oud zijn. De jeugdarts overlegt dit met jou.
3 maanden
Met 3 maanden krijgt je baby de eerste vaccinaties; de ziekten waartegen deze prikken beschermen zijn voor jonge kinderen gevaarlijk.
5 maanden
Met 5 maanden krijgt je baby een DKTP-Hib-HepB-prik en een prik tegen pneumokokkenziekte. Deze vaccinaties moeten meerdere malen worden herhaald om goed te beschermen.
11 maanden
Je kind krijgt de derde DKTP-Hib-HepB-prik. Ook is het tijd voor de laatste vaccinatie tegen pneumokokkenziekte. Zo bouwt je kind voor lange tijd bescherming op tegen de ziekten.
4 jaar
In de loop van de tijd neemt de bescherming van de eerdere 3 DKTP-prikken iets af. Daarom wordt de prik nu nog een keer herhaald.
10 jaar
Het humaan papillomavirus kan bij jongens en meisjes 6 soorten kanker veroorzaken. De HPV-vaccinatie beschermt je er, na 2 prikken, voor vele jaren tegen.
14 jaar
In het jaar waarin je 14 wordt krijg je een uitnodiging voor een prik tegen de meningokokkenziekte typen A, C, W en Y, omdat je op deze leeftijd de bacterie makkelijker dan anderen kan oplopen en verspreiden.