Tetanus
In het Rijksvaccinatieprogramma wordt tegen 12 infectieziekten gevaccineerd. Tetanus is er daar 1 van. Wie wel wordt gevaccineerd tegen tetanus maar deze infectieziekte toch krijgt, heeft over het algemeen minder (ernstige) symptomen. Welke symptomen dat zijn, lees je op deze pagina. Ook vind je hier informatie over besmetting en hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
- Symptomen: hier vind je de klachten die voorkomen bij de infectieziekte.
- Besmetting: onder deze kop lees je wanneer en op welke wijze iemand met die infectieziekte besmettelijk is.
- Hoe vaak komt het voor: hier vertellen we hoe vaak de infectieziekte voorkomt.
Symptomen
Tetanus begint meestal met hoofdpijn, onrust en prikkelbaarheid. Het kan leiden tot pijnlijke spierkrampen, kaakkramp, slikproblemen en ademhalingsproblemen. Ook kunnen er botbreuken, hoge bloeddruk en hartproblemen ontstaan. Zonder goede behandeling is tetanus dodelijk.
Besmetting
Je kunt besmet raken via een open wond die in contact komt met de bacterie. Bijvoorbeeld via straatvuil, stof, mest of een dierenbeet. De wond kan heel klein zijn. Iemand die tetanus heeft doorgemaakt is niet beschermd tegen een volgende infectie.
Hoe vaak komt het voor?
Voordat de vaccinatie werd ingevoerd, waren er ongeveer 100 gevallen van tetanus per jaar. Het aantal sterfgevallen lag tussen de 5 en 50 per jaar. Tetanus komt sinds de invoering van de vaccinatie ongeveer 5 keer per jaar voor, vooral onder ouderen die geboren zijn voor de invoering van de vaccinatie.
Meer informatie?
- Wat is tetanus? (RIVM)
- Folder: Vaccinaties voor kinderen van 4 jaar (RIVM)
- Folder: Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar (RIVM)
Alle overige ziekten waartegen het RVP vaccineert
Dit zijn de 12 infectieziekten waartegen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen.