Jij gaat een prik halen. Misschien vind je het wel heel spannend. Of niet natuurlijk. Wat staat je te wachten? Je ziet het in dit filmpje
Vaccinaties
Na de prik op 4-jarige leeftijd, op het consultatiebureau, staan er een tijd geen vaccinaties op het programma. Pas als je 9 jaar bent, krijg je opnieuw een prik. Vanaf die leeftijd organiseren we onder andere vaccinatiedagen. Ga jij binnenkort een prik halen? We geven je alvast een tip: eet iets voor je naar de vaccinatiedag komt.
Zwanger
De eerste vaccinatie is voor vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn. Je beschermt hiermee je baby gelijk vanaf de geboorte tegen kinkhoest.
6 - 9 weken
Sommige baby's hebben een extra prik nodig als zij tussen de 6 en 9 weken oud zijn. De jeugdarts overlegt dit met jou.
3 maanden
Met 3 maanden krijgt je baby de eerste vaccinaties; de ziekten waartegen deze prikken beschermen zijn voor jonge kinderen gevaarlijk.
5 maanden
Met 5 maanden krijgt je baby een DKTP-Hib-HepB-prik en een prik tegen pneumokokkenziekte. Deze vaccinaties moeten meerdere malen worden herhaald om goed te beschermen.
11 maanden
Je kind krijgt de derde DKTP-Hib-HepB-prik. Ook is het tijd voor de laatste vaccinatie tegen pneumokokkenziekte. Zo bouwt je kind voor lange tijd bescherming op tegen de ziekten.
4 jaar
In de loop van de tijd neemt de bescherming van de eerdere 3 DKTP-prikken iets af. Daarom wordt de prik nu nog een keer herhaald.
10 jaar
Het humaan papillomavirus kan bij jongens en meisjes 6 soorten kanker veroorzaken. De HPV-vaccinatie beschermt je er, na 2 prikken, voor vele jaren tegen.
14 jaar
In het jaar waarin je 14 wordt krijg je een uitnodiging voor een prik tegen de meningokokkenziekte typen A, C, W en Y, omdat je op deze leeftijd de bacterie makkelijker dan anderen kan oplopen en verspreiden.
Hoeveel prikken krijg ik?
Als je 9 jaar bent, krijg je 2 prikken. In je bovenarm. Doordat je beide prikken tegelijkertijd krijgt, voel je zelfs maar 1.
Doet de prik pijn?
Nee, de prik doet geen pijn. Je voelt de naald wel een beetje, maar tel tot 10 en het is voorbij.
Ik heb last van mijn prik, wat moet ik doen?
De meeste kinderen hebben weinig last van bijwerkingen na de prik. Misschien worden de prikplekken later op de dag rood en warm of zwellen ze een beetje. Het betekent dat je lichaam gaat reageren op de vaccinaties. Het wordt binnen een paar dagen minder. Wil je er meer over weten? Bekijk dan samen met je ouders de pagina Vaccinaties. Daar vind je meer informatie over de vaccinatie die jij hebt gekregen.
Mag ik iemand meenemen?
Natuurlijk! Omdat je 9 jaar bent, moet je sowieso een volwassene meenemen. Maar een vriend, vriendin of iemand anders die jou kan steunen mag ook meekomen.
Mag ik na de prik spelen of sporten?
Zeker! Hoe meer jij je armen beweegt na de prik, hoe minder last je ervan krijgt.
Jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor de vaccinaties tegen het humaan papillomavirus. Dit virus kan 6 soorten kanker veroorzaken. Ga jij binnenkort een prik halen? In dit filmpje zie je wat je kunt verwachten.
Op de vaccinatiedag kun je verschillende mensen tegenkomen. Van welkomstmedewerkers tot lijnverdelers en van jeugdartsen tot prikkers. Zij zijn er voor jou, bijvoorbeeld om je de kortste rij te wijzen, jouw vragen te beantwoorden en natuurlijk om je de prik(ken) te geven. Wil je weten welke professionals rondlopen tijdens een vaccinatiedag? Je ziet het in dit filmpje.
Een prik is in 10 seconden gepiept. Net als kijken van dit filmpje.