Heb je vragen of twijfel je?
Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om zichzelf en hun kind te laten vaccineren, maar er zijn ook (aanstaande) ouders en jongeren die vragen of twijfels hebben. Wat zijn de risico’s van vaccineren? Hoe zit het met bijwerkingen van vaccins? Zijn vaccinaties nog wel nodig? We geven je hieronder informatie. Kijk ook eens op de pagina Onderzoek.
We gaan graag met je in gesprek
Twijfel je, bijvoorbeeld door alles wat erover wordt gezegd en geschreven op sociale media? Wij gaan graag met je over in gesprek. Je eigen jeugdarts of jeugdverpleegkundige kan je aanvullende informatie geven, luisteren naar jouw twijfels en je helpen om zelf een weloverwogen keuze te maken die bij jou past. Neem gerust contact met ons op.
Online keuzehulp
Naast een persoonlijk gesprek, is er ook de HPV Vaccinatie Keuzehulp. Deze tool geeft je informatie over het humaan papillomavirus (HPV) en de HPV-vaccinatie en helpt je om jouw afwegingen - om je kind of jezelf te laten vaccineren - op een rij te zetten en uiteindelijk in het maken van een keuze om de vaccinatie wel of niet te halen.
Feiten of fabels?
Een zoektocht op het internet naar informatie over vaccineren leidt tot ontelbaar veel websites uit het binnen- en buitenland. Vooral websites van mensen die sceptisch zijn over vaccineren zijn talrijk. Voor ouders is het vaak lastig om te beoordelen wat van deze informatie klopt. Als verkeerde informatie eenmaal op het internet is verspreid, dan blijft het eindeloos beschikbaar en wordt het regelmatig opnieuw onder de aandacht gebracht.
Herkennen van betrouwbare informatie
Doordat er veel over het onderwerp wordt gezegd en geschreven, bijvoorbeeld op sociale media, kan het lastig zijn betrouwbare informatie te herkennen. Als bronnen ontbreken, moet je je afvragen of je de aangeboden informatie of onderzoeksresultaten kunt vertrouwen. Ook als wordt gesteld dat ‘uit onderzoek blijkt…’ zonder een bron te noemen, is argwaan op zijn plaats. Onderzoeken moeten altijd beoordeeld kunnen worden op de kwaliteit van het onderzoek, maar ook in relatie tot andere onderzoeken en kennis.
Het Vaccine Safety Net (VSN) is een internationaal netwerk van informatieve websites over vaccinaties. Dit keurmerk helpt om te kunnen beoordelen of de aangeboden informatie betrouwbaar is. De aangesloten websites hebben allemaal de goedkeuring van de Wereld Gezondheidsorganisatie.
Kritiek zonder wetenschappelijke basis
Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma vind je voorbeelden van kritiek zonder wetenschappelijke basis en enkele aanwijzingen voor hoe je informatie over vaccinaties kunt beoordelen.