MenACWY
De meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan zorgen voor bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking, en je kunt er zelfs aan doodgaan. Iedereen kan de ziekte krijgen, maar het gebeurt het meest bij jonge kinderen, tieners en 65-plussers. De ziekte is ernstig, maar de kans om het te krijgen is heel klein.
Voor sommige soorten meningokokken bestaat een vaccinatie. Deze prik (MenACWY) beschermt tegen de meningokokkenbacteriën uit de groepen A, C, W en Y. Je kind krijgt deze prik rond de leeftijd van 14 maanden. Omdat meningokokken W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, wordt de vaccinatie ook aangeboden aan tieners in het jaar dat ze 14 worden.
Om de ziekte een halt toe te roepen, zijn in 2018 en 2019 alle jongeren geboren tussen 2001 en 2005 uitgenodigd voor een vaccinatie. Sinds 2020 krijgen 14-jarigen standaard vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een prik tegen meningokokkenziekte aangeboden.
Bijwerkingen
De bijwerkingen kunnen ontstaan een paar uur na de vaccinatie tot 2 dagen erna. De meeste kinderen hebben weinig last van bijwerkingen.
Veel voorkomende bijwerkingen zijn:
- pijn, roodheid en/of zwelling rond de prikplek;
- koorts, huilen en hangerigheid.
Andere weinig en zeldzaam voorkomende bijwerkingen zijn:
- zeer hoge koorts;
- koortsstuipen.
Neem in deze gevallen altijd contact op met een arts.
Veelgestelde vragen
Wie worden er uitgenodigd voor de MenACWY-vaccinatie?
Alle jongeren die zijn geboren in 2008 krijgen een uitnodiging voor de prik tegen de meningokokkenziekte typen A, C, W en Y (MenACWY). De jongeren die zijn geboren in 2007 en die de MenACWY-vaccinatie nog niet hebben gehad, ontvangen ook een uitnodiging.
Wat moet je doen als je de DTP-, BMR, HPV- of MenACWY-vaccinatie al ergens anders hebt gehad?
Ga je geen prik halen omdat je hem al hebt gehaald bij de huisarts, GGD of het CJG? Laat dit dan weten aan het RIVM regiokantoor. Je kunt je vaccinatie met je naam, burgerservicenummer (BSN) en de datum en priklocatie waarop de prik is gegeven doorgeven via de contactpagina van het RIVM.
Ben je vatbaarder voor het coronavirus als je de DTP-, BMR-, HPV en/of MenACWY-vaccinatie hebt gekregen?
Nee, de vaccinaties hebben geen invloed op de vatbaarheid voor het coronavirus.
Kun je de DTP-,BMR-, HPV- en/of MenACWY-vaccinatie alsnog komen halen wanneer je geen uitnodiging hebt ontvangen?
Heb je eerder uitnodigingen ontvangen? Tot en met 17 jaar is het geen probleem om nog een vaccinatie te halen. In de agenda voor vaccinatiedagen staan alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond op een rij. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.
Kun je je vaccinaties op dezelfde dag krijgen wanneer je voor de HPV- en MenACWY-vaccinatie op 2 verschillende dagen bent uitgenodigd?
Ja, dat is geen probleem. Beide prikken mogen tegelijk gegeven worden. Kies dan de dag uit dat het beste voor je uitkomt.
Alle vaccinaties
Tegen welke infectieziekten beschermt het Rijksvaccinatieprogramma, op welke leeftijden worden de vaccinaties gegeven, en wat zijn de bijwerkingen? Je ziet het in het vaccinatieschema hieronder. Klik op een vaccinatie voor meer informatie.